Monday, February 3, 2014

Vahel ei suuda mõned töökaaslased ära imestada, kui rahulikuks ma suudan jääda, kui mul kabinetis mõni nõudlik ja lä'rmakas patsient istub. Või seda, kuidas ma järjepidevalt kõikide venekeelsete patsientidega üritan ikka eesti keelt rääkida. Või see, kuidas kuulan pika-pika jutu ja nõudmised ära ja siis ütlen ei. Sest kui on ei, siis see jääb eiks.

Samas täna üks armas töökaaslane ütles mulle, et ma tundun nende patsientidega vahel nii kuri. Ma olin talle just rääkinud, kuidas sain sujuvalt ja lihtsalt kõigiga hakkama, keegi ei nõudnud väga midagi ja ei kurtnud ka. Tema ütles, et ega nad ei julgegi, kui sa nii kuri oled. Mismõttes kuri?? - kindlameelne, otsekohene ja karm ja näost ei loe midagi välja. V-o tundun ka, ma ei tea, aga see ei ole koht ja aeg, kus peaksin laskma endaga kaubelda. Aga ma ei kurda. Eks paar korda on mind veidi endast välja ja närvi ka aetud, aga jah, üldiselt ma püsin rahulik, mida seal ikka närvitseda? Mulle ju meeldib mu töö.

Ja samas käin ma vahel harva haiglas ja seal saan ikka kiitvaid sõnu patsientidelt ja lähedastelt.

Ja siis ma kuulsin, kuidas on inimesi, kes arvavad, et ma ei teegi eriti tööd, istun seal laborandi taga, kabineti kaugemas nurgas ja olen palju arvutis. Jah, olen tõesti arvutis, sest palju mu tööd on arvutis. Aruanded ja tabelid ja programmid, kust vajan infot. See tegi kurvaks. Sest kui laboranti ei ole, siis on põhiküsimus, kas mina olen tööl. Kui pole referenti, on samuti põhiküsimus, kas mina olen ikka olemas. Aga kui nemad ka tööl on ja mina olen, et siis mul polegi tööd?! Üks töökaaslane üritas siis küll teisele selgeks teha, kas ta üldse kujutab ette, kui palju mul seda paberitööd on ning lisaks, et kui ma tean, et teises ruumis õde üksi ja mul on aega ja võimalust, siis ma lähen appi ja mind huvitab, kuidas nad hakkama saavad, et mina olevat ka ainus, kes üldse sinna enda abi pakub.. Kui ma tööl olen, siis ei tee mõne arvates ma midagi, kui mind tööl ei ole, siis on kaos ja mind vaja. Ja nii ongi. Aga seda arvatakse seal mõne teise kohta ka - aga vot, kui seda üht või teist inimest ei oleks, siis oleks kaos. Ja nii ongi.

Kõik inimesed ei ole ilusad ja head. Mõned inimesed teevad su vahel kurvaks.

No comments: