Friday, July 18, 2014

Abivahendid kodus.

Kui ma Tartusse elama tulin 2008. aastal, siis kasutasin võimalikult odavaid asju, sest polnud majanduslikult võimalik osta kallimat ja paremat. Seda ka siis, kui ma teadsin, et see vahend/aine pole nii tõhus, sest mul lihtsalt ei olnud võimalik oodata seda aega, et mul rohkem raha on. Näiteks nõudepesuvahendi ostmine - ostsin odavama, kuigi rasva polnud sugugi lihtne maha saada ja lõpuks kulus seda ikak väga palju ja sai kiiresti osa. Esimese aasta (okei... 7 kuud ehk?) elasin ühikas. Ega seal seda koristamist väga palju polnudki (või siis ma viibisin seal väga vähe).


Vaikselt kolisin ma Härra juurde sisse ja oma kodu koristada on ikka alati parem(mis oli ka tegelikult päris kodune). Alguses oli seda kodukeemiat siin päris palju, aga vaikselt said pudelid ja topsid tühjaks ning oli vaja midagi uut. Alguses sai ostetud poodidest ikka neid tavalisi vahendeid, kuid mingil ajal jõudsin järeldusele, et see pole see, mida ma enda kodus tahan.  See tuli siis, kui ma tööl hakkasin käima ja sain ise majandada.


Norwexi toodetest olen ma varem veidi kirjutanud. Vaatasin oma varud üle ja kirjutan, mida maveel kasutan.


Tolmu võtmisel ja küürimisel kasutan ma üldpuhastuslappe (neid on mul 2, üks on kunagi Härra ema poolt ostetud), köögis on köögilapp. Akendel kasutan väljaspool esiteks üldpuhastuslappi ja seejärel klaasipuhastuslappi (neid on mul ka 2; seest aknaid pestes üldpuhastuslappi väga ei kasuta, sest pole nii must ja tolmune).


Ja seejärel Amway tooted. Köögis ja vannitoas on palju abiks ka roostevabast terasest küürimiskäsnad (neid aeg-ajalt ema tellib ja annab mulle ka, peavad kaua vastu). Pesu pesen Amway pesupulbriga (jagub ikka väga pikaks ajaks), pesu ajal on mul pulber dosaatoris, lisaks on masinas magnetpall (aga kasutan ka Calgonit; palli sain Härra ema käest (temagi kunagi ammu tellinud nii Norwexi kui ka Amway tooteid)) (aga pesuleotusvahendina (kui ma sapiseebiga ei küüri) Fermentat ja valgendajana Liiliat -  peaks need ka Amway vastu vahetama) . Nõusid pesen Amway nõudepesuvahendiga (kulub tunduvalt vähem kui Fairyt ja ei jää keemia järgi lõhnama; vedeliku olen teinud vanasse vedelseebi pudelisse). Lisaks on mul üldpuhastusvedelik, aga pudel on vist välimust vahendanud, sest hetkel ma seda nimekirjast ei leidnud.


(ja kui juba Amwayst rääkida, siis nende hambapasta on mu lemmik ja tuubipress teeb elu lihtsamaks. Aga lisaks kasutan kodust ära olles hõbehooldusega hambaharja (mul on sinine, tellisin just uued otsad). Lisaks on meil madratsipuhastusvahend, mida uue SleepWelli madratsiga polegi veel kasutanud.)


Wc-pott on ikka koht, kus kasutan ka seda nn keemiat, on selleks siis domestos vms. Aga ma küll ei ütleks, et pärast mingi värske lõhn on, puhas keemia jääb alles. Lisaks on nn tavakeemiast veel veidi alles ühte Ajax plekieemaldus vahtu/vedelikku, aga see on õnneks peaaegu otsas (selle ostsin siis, kui olin sapiseebi ära unustanud). Põrandate pesuks sobib ka see üldpuhastusvedelik (ja vannitoas  hari + küürimiskäsn).


Aga kui see eelenev nüüd välja jätta, siis minu suurimateks abimeesteks on ikkagi vesi, äädikas ja vahel sooda. Kui ma näiteks aknaid pesen eelnimetatud üldpuhastusvedelikuga, siis seejärel piserdan ka vee-äädikalahusega üle. Mulle tundub kuidagi puhas ja õige, lõhn ei häiri, see kaob ruttu (ei tohi lihtsalt liiga kanget lahust teha). Rääkimata köögist ja vannitoast (ainult Hära kritsutab nina, et jälle ma möllan äädikaga). Köögis tõmban kapid ka vahel lihtsalt üle (hiljem veega ka uuesti). Ja väga tore on vaadata kuidas sooda ja äädikas vahtu ja mulle tekitavad. Minu meelest saab kraanikausid äädikalahusega super hästi puhtaks ja ei ole vaja mingit Cif'i vms. Tolmuvõtmist ma muidugi ilma nende üldpuhastuslappideta enam üldse ette ei kujuta ja akende (ja klaasuste, peegli) pesu samuti mitte.


(mul on köögis kraanikausi juures kohe nõudepesuvahend, prtsipudelis äädikalahus ja teises prtsipudelis üldpuhastusvahend)


Nii et lapid + vesi + äädikas ja kodu särab :)


Ja meil oleks uut ja paremat ja võimsamat (enne kui need müügilt kaovad) tolmuimejat vaja.

No comments: