Möödunud nädalavahetusel käisin maal. Õel oli ka sünnipäev olnud ja oli teinud toorjuustukooki. Viimases Maret'is oli toorjuustu retsept ning muidugi proovis ta seda. Minagi mõtlesin proovida.
Retsept. Vaja läheb väikest kohvikoort, suurt vahukoort ja ühte sidrunit.
Minul päris ideaalseid potte ei olnud, aga leidsin ühe kastruli, kuhu läks üks kauss nii sisse, et sain ka vee panna, aga põhi vett ei puutunud. Härra pressis sidrunist mahla välja. Kuumutasin kausis koored. Termomeetrit mul ei olnud, nii et kuumust vaataisn tunde järgi ja keema ei lasknud. Sidrunimahla lisamisel hakkas paksenema, aga mitte väga, umbes nagu keefir. Lasin veiid köögikapil jahtuda ja tõstsin seejärel aknalauale.
Paari tunni pärast oli juba hapukoore moodi. Marlit mul ei olnud, aga panin riide sõelale, kinnitasin pesupulkadega ning kallasin valmiva toorjuustu sinna. Ööseks jätsin külmkappi. Hommikul oli kausi põhjas vedelik, toorjuust täitsa toorjuustu moodi, maitses väga hästi.
Ideaalne! Nüüd on toorjuustukook ahjus. Esimest korda tegin kõige tavalisemat ehk Manhattani toorjuustukooki. Koguseid küll veidi leiutasin, hapukoore kihti ei tee, aga hapukoort lisasin veidi toorjuustule.
Kohvikoor maksab poes umbes 30 senti, suur vahukoor umbes 1.50. + sidrun. Muidugi võiks siia pliidil kasutatava energiakulu ja hinna juurde liita, lisaks enda aeg, aga minu arvates on igati kasulik seda ise teha, kui on veidi aega ja saab planeerida. Soodsam tuleb kindlasti. ;)
Prismas maksam Philadelpha toorjuust 1.89 (200g) (soodushind ka vist?), Farmi toorjuust 1.25 (150g, hetkel soodushind 99 senti).
PS: ma ei saa aru, kuidas saab lubatud olla sõna "tainas". Minule kõlab see justkui sõimusõna, absoluutselt ei kanna, kui näen seda kuskil retseptides või meedias. Aga isegi ÕS ütleb nüüd, et "taigna" asemel võiks öelda "tainas".
No comments:
Post a Comment