Thursday, January 1, 2015

D-vitamiin

Targa jutuga link.

Mina olen täiesti D-vitamiini usku ehk ma usun, et suurem osa põhjamaa inimesi peaks vähemalt pimedal ajal igapäevaselt seda juurde võtma. Mina olen veel sellest east, et mina seda imikuna ei saanud ning kui koolis räägiti, et kõik lapsed peavad seda saama, sest muidu tekib rahhiit ja sellega seoses teised probleemid, siis olin ma üsna skeptiline, sest mina ei saanud D-vitamiini ja ei arva, et ma sellepärast teistest parem või halvem oleksin. 
Samas ei ole mingi saladus, et pimedal ajal olen ma kordades rohkem väsinud, aga seegi on põhjamaa inimesele vist iseloomulik. Ainult, et minu väsimust ei peleta miski eemale. Või ei peletanud ...
Kui ma kord töötervishoiuarstil käisin, siis määrati mul veres ka D-vitamiini sisaldust. Oi, seda oli vähe. Mõni aeg hiljem hakkasingi seda juurde võtma ja peab tõdema, et järgmine talv tuli mulle veidi lihtsamalt. Suvisel perioodil ma nii tubli ei ole, kipun unustama, aga kui ma siin vahepeal seda ka kolmveerand aastat manustasin, sest kevadeks ei olnud ma endiselt normi saavutanud. 

Selletõttu muutsin taktikat - kui varem võtsin 400 TÜ, siis edaspidi otsustasin seda rohkem võtta. Ainus kurb asi oli see, et pudelid said palju kiiremini tühjaks. Ma olen üldiselt kasutanud neid, kus on 1 tilgas 400 TÜ ja kindlasti just õli, ei mingid dražeesid, veel vähem tablette. D-vitamiin on siiski rasvlahustuv. Viimasel ajal on perearstid ka seda meelt, et täiskasvanud inimene võiks päevas seda võtta siiski umbes 1000 TÜ. Mõnes kohas levib info, et D-vitamiini on ületarbimisel "kõige mürgisem" vitamiin üldse ja kindlasti ei tohiks seda üle päevanormi tarbida. Viimasel ajal on hakatud tõestama vastupidist.

Mul on üks armas sõbranna, kes on D-vitamiini juba aastaid regulaarselt tarvitanud ning näitajad on nüüdseks normis, kuid ta võtab seda siiski edasi. Alguses kasutas ta tilkasid, aga umbes 2 aastat tagasi olevat ta apteegist leidnud pihustava. Tegemist on DLux 1000 IU oral spray'ga (www.betteryou.uk.com)- väga mugav kanda käekotis ja manustaminegi on lihtne, maitse on meeldiv. Ma olin alguses veidi kahtlev, kas sellest spreist saab ikka oodatud annuse kätte, aga tema vereanalüüsid näitavad, et saab. 

Mulle hakkas see sprei meeldima, aga enne kui ruttasin apteeki, kolasin veidi Internetis ringi ja lõpuks tellisin UK-st endale DLux 3000 IU. Sain eile pakikese kätte ja kasutan nüüd rõõmuga. 


Kui soov vaadata, kus apeegist saab, siis on leht www.ravimiinfo.ee -> detailine otsing ning nimetuse alla kirjutada "D lux", lisaks saab valida regiooni. Saadaval on ka lastele mõeldud spreid. 

No comments: