Saturday, May 2, 2015

Fotode sorteerimisest

Sorteerisin täna fotosid ja osutus oodatust hoopis raskemaks. Varasemalt olime 100 pilti välja valinud, mis käsitööna valminud albumisse panna, eile üritasin neid ajaliselt järjekorda seada (polnud eriti lihtne). Aga samas tahtsin ka teised fotod ära paigutada, et oleks ka endal ilus vaadata. Esialgne plaan oli, et küll ma mäletan, millal mõni foto tehtud on. Kukkus läbi, mäletasin ehk 2014 aastat, isegi 2013 eksisin juba väga kõvasti ja üldiselt on lihtsalt ajaarvamine veidi sassis. Lõin küll seoseid, et 2010 suvel töötasin kodukandis külapoes ja käisime Härraga Rootsis, 2013 käisime Rhodosel, 2014 käisime Londonis, 2012 lõpetasin kõrgkooli.. aga kõik need teised fotod? need pardid ja lambad ja koogid ja lilled ja koerad ja kassid.. Teine mõte oli, et fotod, kus mina olen, panen aasta paika juuste järgi. Sellel juhul läks kergelt aasta 2009 ja 2013-2014. 2010 läks segamini 2011 ja 2011 läks segamini 2012... 
Ma usun, et peaaegu kõik fotod on mul ka arvutis olemas, kenasti sorteeritud ja kõik õiges kaustas. Kui ma eile teisi fotosid järjekorda panin, siis ikka lappasin neid, aga oli veidi tüütu ja teise tuppa jõudes olin ka aastad segamini ajanud. Täna pidin ka palju otsima, aga tuli meelde picasa! Nimelt olen ma bloggeris ju juba aastast 2006 (kuigi vahepeal oli 1 aastane paus), samuti on mul picasa konto ning omal ajal lisasin blogisse üsna palju pilte. Otsisin picasast kõik kaustad välja ja muudkui lappasin neid. Peaaegu kõik fotod sain selle abiga õigesse aastasse! Kindlasti on kuskil ka midagi valesti, aga kui neid nüüd albumisse hakkan laduma (ilmselt homme), siis püüan need ka õigesse järjestusse saada ja loodan, et vead tulevad välja. Kiiremas korras pean siis juurde ka kirjutama, muidu unustan sellegi, mida hetkel mäletan. 

2 comments:

Tikker said...

Aga faili infos peaks ju pildistamise aeg näha olema, kui fotokal oli pildistamise hetkel kuupäev paigas (enamasti ikka on). Ma hulluksin, kui ei teaks täpselt pildistamise aega, mu fotod PEAVAD olema kronoloogilises järjekorras :D

Aga paberile pole ma neid juba aastaid teinud, sest jäin vahepeal paari aasta failidest ilma ja sellega kadus igasugune isu. Hea, et blogiski olemas on...

Sjuteist said...

Arvutis on jah kõik kuupäevad ja puha olemas, samuti olen kõik kenasti ära sorteerinud, aga kuna mõnes seeriast/päevast olin paberfoto lasknud teha vaid 1-2 fotost, siis tundus väga tüütu mõte, et hakkan ükshaaval pea kõiki kaustasid läbi vaatama ning otsima, kuhu see pilt siis täpsemalt kuulus.
Ma ei kujuta ette, kui palju fotosid arvutis on, kui möödunud suvel suurpuhasust tegin, siis kustutasin neid ikka väga palju. Aga paberile olen lasknud tõesti vaid neid, mis rohkem meeldivad või mõne erilisema mälestusega.