Wednesday, October 7, 2015

LC küpsetised

Keeks
Selle keeksi retsepti leidsin ühest blogist.  Kohe ma seda küpsetama ei tormanud, aga väga palju aega ka mööda ei läinud. Esialgu oli maitse kuidagi .. võõras. Ei olnud ülihea või halb, lihtsalt võõras, teistmoodi. Aga mulle maitses. Nii tegin seda kohe päris mitu korda! Kord võtsin seda veidi ka tööle kaasa ja andsin töökaaslastele proovida. Reaktsioone oli erinevaid.. eriti see, mis see küll maksma läks, kui selles on mandlijahu ja kookosjahu... Ja kui kord hiljem seda viisin, siis arvas üks, et see on svamm ja ma parem kasutaks seda ka svammina mitte toiduks... solvav, väga solvav. Kuidas sa ütled teise toidu ohta nii?
Retsept blogi lehelt:
1 dl kookosjahu
1 dl mandlijahu
1,5 dl pofiberit
170 g võid
5 muna
1 spl Bakery+ magustajat (või erütritooli maitse järgi või puhast steviat)
0,5 tl soodat
vanilli maitse järgi (või midagi muud – kaneeli, kardemoni jne)
seesamiseemneid toreduse pärast

Sulata või, vahusta munad, sega kuivad ained omavahel ja siis kõik kokku, sipsuta peale seesamiseemneid. Küpseb leivavormi sees 180 kraadiga 45 minutit.

Mandliküpsised.
Nende tegemise mõte tekkis siis, kui rääkisin ühe sõbrannaga, kes on umbes kuu suhkruvaba olnud. Mõtlesin ka proovida. Retsepte on erinevaid ja esialgu valisin siis lesscarbs.eu blogist krõbedate mandliküpsiste retsepti
Retsept blogi lehelt:
3dl/130g mandlijahu
1dl/45g kookoshelbeid
50g hakitud tumedat šokolaadi
0,75dl/60g sukrin gold’i
0,5tl küpsetuspulbrt
0,25tl soola
1 muna
3spl/75g tahket kookosõli (või ilma kookosmaitseta varianti) – pane see näiteks tassi ja aseta tass sooja vee sisse, et õli läheks vedelaks.

Sega kuivained omavahel kokku. Teises kausis vahusta muna, kuni vaht on helekollane, mikserda sisse sulanud kookosõli ja seejärel ka kuivained. Sega, kuni taigen on ühtlane. Aseta taigen kausiga külmikusse vähemalt 30 minutiks.
Pane ahi sooja 190kraadi juurde.
Veereta taignast käte vahel pallikesed, suru need lamedamaks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta ka väiksed vahed, kuna natuke vajuvad küpsised laiemaks, aga samas mitte palju, seega ära neid liiga kõrgeks jäta.

Küpseta, kuni kuldsed (olenevalt suurusest võib aeg erineda, minul läks 15 minutit).

Mina kasutasin Laima 90% šokolaadi. Ja magustajana kasutasin erütritooli ja viimasel korral ka veidi Bakery+'i. Ja kuigi ma seda viimast panin tõesti väga vähe, siis ma ikkagi tunnen seda stevia maitset. Sama lugu, mis nende bounty'dega. Aga siiski olen ma neid korduvalt teinud ja mandlijahu sai ka lõpuks otsa.

Soovitan teistelegi, kes mingid vaheldust tahavad. :)

No comments: