Sunday, January 29, 2017

Treeningplaan - plaanid ja tegelikkus

Möödunud nädala alguses sai treeneriga taas maha istutud ja minu treeningplanai mõeldud. Ma ei saanud täpselt aru, kuidas ma selleks Fitness 5-ks (F5) peakisn end ette valmistama ja oma peaga tegingi kõike väljaarvutatud raskusetga, sest esialgne mõte oli, et teen edasi ka enda tavalist treeningkava. Ja olin valmis ühe jõusaali treeingu juurde lisama. Aga siis sai selgeks, et päris nii ei saa.
Niisiis andis treener mulle kava, kuidas peaks F5ks valmistuma ja mina tegin endale kõik puust ette ja punaseks, arvestades siis kõiki neid plaane...
sain kokku midagi sarnast:
23.-29.01.2017
Enda kava: PUHKENÄDAL 2 seeriat 50-60%
Fitness 5: I päev 80%, kompleks 70%, III päev 80%
Koormus kokku: 9-12h (2 suurt koormust)

30.01.-05.02.2017
Enda kava: raske nädal 5 seeriat 75-80%
Fitness 5: I päev 85%, kompleks 75%, III päev 85%
Koormus kokku: 6-7h (taastav)

06.02.-12.02.2017
Enda kava: 3 seeriat 65-70%
Fitness 5: I päev 90%, kompleks 85%, III päev 95%
Koormus kokku: 8-10h (2 suurt koormust)
jne 
NB: koormus kokku tähendba, et tundidest lahutada jõusaali tunnid ja ülejäänud siis aeroobset (tempokas kõnd, amtk, jooks, tõuks, ratas jne)

Tegin sellise asja märtsini välja ja kannan seda endaga trennis kaasas ja ajan näpuga järge. Lisaks arvutaisn F5 puhul kõik protsedndid välja ja ragistasin ajusid, kuidas ma peaksin ümerdama, et millised kettad meil on ja milliseid ei ole. 

Mõte oli ju see, et kui on mul enda kava päevad (ehk 2x nädalas), siis teen F5 ära ja seejärel enda harjutused, kui midagi kattub, siis need jätan ära. 
Aga teooria praktikasse viia polnudki nii lihtne. Ma väsin ära. Ja see on täiesti loogiline ja lihtne. Kui ikka ühtede harjutsute puhul anda endats kõik ja seejärel hakata muud tegema.. jahm. Okei, kui mul enda kava on 2-3 seeriat, siis on OK, aga kui rohkem, siis keha ei jõua.. ja kas peakski jõudma?

Täna alustasin kenatsi F5 harjutustega ja tegin neid ringtreeninguna, tundsin end palju paremini ja kindlasti oli efektiivsem, kui teha ühte 3x järjest ära ja siis edasi liikuda. Mingid lihased said vahepeal puhata ja sooritused olid seeläbi head. 
Aga kui need olid tehtud ja mul vaatas vastu enda 75-80% ja viis seeriat, siis ma ohkasin. Keha oli väsinud. Raskused hoidsin nagu pidin, aga seeriad võtsin kolme peale. Ja kõiki harjutusi ei teinudki. Tegin tunde järgi. Lihtsalt nii tundus õige. Keha sai korraliku koormuse, sest hiljem oli raske kohvitassi hoida. 

Ehk siis mida teha?
Kuna ma keskendun hetkel ikagi F5le, siis sellele. Lisaks see, et kui jõusaal tehtud, siis peaks kokku tulema ka koormuse õiged tunnid. Sel nädalal ei tulnud - pikk matk jäi ära ja sinna need tunnid kadusid. Uuel nädalal tuleb jällegi rohkem, ma juba tean.
Aga jõusaal? Ilmselt istun treeneriga jälle maha ja vaatame üle, mis harjutusi ma enda kavadest peaksin tegema ja mille ma lihtsalt ära jätan. 

Lisaks piisavalt puhkust. Ja und. 
Vahel on raske mõelda, kuidas need asjad tasakaalu saada.. aga tulebki proovida ühte moodi ja veidi teistmoodi.. ja siis leiabki selle tasakaalu.

! :)

No comments: