Thursday, January 31, 2019

Jaanuar 2019

Möödunud aasta lõpus mõtlesin ja kirjutasin kahte asja.
... et ma ostan midagi vaid siis, kui seda on tõesti vaja.
... et ma teen esimesed sammud, et tutvuda invsteerimismaailmaga.
... et ma säästan raha vastavalt võimetele.
... et ma loobun ebavajalikust.Meil on kujunenud nii, et meil mõlemal on teatud arved, mis vajavad tasumist, toidupoes maksab eelkõige Kaaslane, siis on veel mingid kulutused ja siis on võimalik raha kõrvale panna. Kuud on erinevad. Möödunud aasta lõpp oli üsna keeruline, sest oli päris mitu suurt väljaminekut (nt garderoob, autoremot, ravimid), mis ka hoiustelt raha võtsid. Ma olen püüdnud enda arveid üle vaadata, kas kuskilt saaks midagi soodsamalt... Elektriarved on praegu minu jaoks väga suured, sest esikut kütame elektriga ja see peab pidevalt sees olema. Natukene saaks ehk vähedada telefoniarvet, kui saaksin mõne uue pakkumise, ja prügi, kui prügiauto harvem prügikasti tühjendaks. Kodulaenu ja intressidega pole suurt midagi teha, samuti kodukindlustus, laenukindlustus, kinnistu remondi-hooldusfond, elukindlustus. Viimane on mul swed-is ja kuigi olen vahepeal vaadanud, kas mujalt saaksin paremini ja soodsamalt, siis seni ei ole leidnud (sh on mul traumakaitse, sest kui tõukerattaga sõidan, siis pean seda vajalikuks). Õnneks või kahjuks ei laeku minu emailile arved internetiteenuste kohta, sest sealt ma leiaksin kindlasti midagi, kus saaks raha kokku hoida, lisaks toidupood. Lähikuudel lisandub veel maja remondifond ja üks teine arve, mis teevad jälle kokku kenakese summa. 
Möödunud kuul olid lisaks tavapärastele arvetele veel küttepuud ehk meil on endiselt nii, et tellime mingi koguse ära, aga tuuakse siis, kui hakkab otsa lõppema ehk me ei lao suve lõpus terve kuuri puid täis. Erinevad arved võtsid minu palgast enda alla lausa 43%. See on päris suur %, aga eks see % sõltub ka ju palganumbrist... nagu ma ütlesin, siis suurem osa arveread sellised, kus ei saa midagi vähendada, ilma küttepuudeta oleks % muidugi tunduvalt väiksem olnud ja loodan, et märtsist väheneb ka elektriarve. 
Võrreldes aasta lõpuga oli jaanuar kindlasti parem kuu, sest nüüd said ka "hoiused" oma osa. Küll aga läks näiteks lõhki tervis/ravimid rida, mis võttis enda alla peaaegu 14% palgast, aga samas olin ma päris positiivne, sest detsembris oli see 10 võrra suurem ehk 24%. Lisaks oli suurem kulu real ilu/riided, mille alla mul tavaliselt läheb kosmeetiku külastus ja siis ma ehk ostan midagi teiseringipoest. Planeerimatult ostsin endale lühikese säärega saapad, aga olen neid soovinud juba mitu aastat, lihtsalt ei olnud leidnud... nüüd käisin Kaubamajas allahindluste ajal ja leidsin sobivad, firma peaks ka OK olema, vähemalt eelmine kord käisin nendega ikka rohkem kui 2-3 aastat. Ja siis otsin pikema talvejope. Ma olen muidu vaadanud parkasid ja siis enda jääki kontol ja no... ei raatsi, isegi kui tean, et see oleks ju päris mitmeks aastaks. Aga kogemata leidsin ühe lihtsalt korraliku pika jope, hind oli tasukohane, jope nii soe ja sellega läksingi koju. Nii võttis see rida 11%, aga ma tean, et uuel kuul on see % kindlasti väiksem. 
Ma müüsin maha Näljamängude triloogia raamatud ja veel ühe asja, mis endal ei leidnud kasutust. 
"Rikkaks samise õpik" on voodi kõrval ja loen, väga huvita on. Ja siis loobusin suuremalt jaolt hoiustest ja tegin lihtsalt eraldi kontod. Mulle meeldis, et sain kontodele nimed panna, nii ei lähe need ka segamini. Ja kui peaks olema kiiresti raha vaja, siis ma ei pea selle eest pangale maksma. Digikassa on endiselt alles ja ühelt houselt ei kadnud täissummat tagasi. Investeerimiseni pole veel jõudnud, aga küll seegi tuleb. 

Nüüd tuleb vaadat, mida toob veebruar. Kuivõrd kestev haigusleht on palganumbrit vähendanud, siis tuleb lihtsalt sama rida jätkata ehk ei osta ebavajalikku. Küll aga lisandusid mõtetesse mõned vajalikud "asjad", aga praeguste paanide järgi peaks väljaminekud mõne kuu peale suutma ära jaotada ja üldiselt olen googlega suur sõber, et leida parim variant. Ja köögikappides on endiselt kuivaineid, mis veel tarbimata, eile tegin näiteks tanguputru. 


No comments: