Kursus kestis 22.02-05.03.2021, lõpus oli test ka muide. Kusjuures ma mõtlesin, et hiljem ei pääse enam kursusele ligi, aga hetkel täitsa pääsesin (ehk oleks võinud viimase küpsetise ka täpselt video järgi teha).
Küpsetasime nelja erinevat leiba-saia.
- Eesti leib seemnetega
- Läti pehmed kringlid (veega)
- Leedu tritikal leib päevalilleseemnetega
- Itaalia stiilis durum nisu leib
Mis seal salata, minu lemmik on ikka klaasikaline Eesti leib. Kuigi kursusel õpetati ka juuretise tegemist, siis mina olin just õekäest juuretise saanud ja kasutasin seda. Tundus kindlam variant. Janüüd olen praktiliselt igal nädalavahetusel seda leiba ka teinud (kaks pätsi), esimene kord oli 24. veebruar. Eks ma mõned aastad tagasi küpsetasin ka leiba, aga siis alati ei õnnestu. Nüüd tuleb alati maitsev. Kuigi ma kipun seda kohe lõikama, kui see ahjust väljas on. Tegelikult vajab leib aega puhkamiseks ja valmib ka siis veel. Nii et kui alguses tundub leib seest veel niiske, siis pärast puhkamist on leib nagu leib ikka.Iseenesest sobib ka mulle selline niiske leib.
See oli esimene katsetus.
Kui taigen vormis kerkis, siis olin katnud vormid ikka käterätikuga.
Aga kerkis päris hoogsalt... ja jäi natukene kinni.
Soe leib võiga, mmm.
See oli juba hilisem katse.
Üks nädalavahetus tuli leib ka liiga magus.. aga selles oli minu apsakas.
Olin pannud eelmisel htul taiga väiksemasse anumasse ahju otsa.
Anum oli natukene väike ja taigen ajas ennast kile alt välja. Niisiis oli taigna hulk natukene väike.
Ja kuigi ma kõiki teisi koostisosi vähendasin silma järgi,
siis suhkrut ma unustasin vähendada. Nii tuligi natukene magusam leib.
Aga seegi oli väga maitsev.
Läti.
Ma olin vist juba taigna tegemis koostisosi poole võrra vähendanud,
sest ei tahtnud liiga palju saia.
tegemine oli ka kuidagi raske, et kuidas ma need kiringlid küll saama peaksin..
ja sisi tuli need veel keeva vee sisse panna
enne kui need ahju läksid.
Uh, tehtud sai ja sõime ära ka,
aga rohkem ei kutsu tegema.
Leedu leib.
Vähendasin koguseid poole võrra, sest need
tundusid nii ulmelised.
Ehk oli selge, et sealt tuleks rohkem kui kaks leiba muidu.
Väga õige mõte.
Päevalilleseemneid läks päris palju.
Retseptis oli ka malt extract
ehk linnase ekstrakt.
See ajas mind päris segadusse ja ei osanud seda
kaubandusest leida. Tegelikult ma lihtsalt otsisin valest
kohast.
Leiva maitse mulle meeldis. Tegemine oli ka lihtne,
Aga kuna see on pärmiga leib, siis hetkel ma rohkem
seda teha ei plaani. Ma eelistan juuretisega leiba.
Siis sai kaks nädalat läbi, aga mul oli üks leib veel tegemata.
Ajaliselt lihtsalt ei jõudnud.
Ja kuna juuretist vajasin ka Eesti leva jaoks, siis
mõtlesin, et jõuan Itaalia oma juurde kunagi hiljem.
Ja täna jõudsingi.
Itaalia leib.
Alustasin tegelikult justkui märtsi alguses, kui
ostsin poest vajalikud asjad. Sest durumnisujahu mul üldiselt kodus pole
ja mitmeviljajahu samuti mitte. Durumit ma muide ei leidnudki kohalikust kaubadusest
(ja polnud mahti hakata Tartus mõnda suuremasse poodi minema),
siis läks käiku tavaline nisujahu.
See retsept vajas ka juuretist.
Koguseid taas vähendasin, et seda liiga palju ei tuleks.
Eile segasin taigna kokku ja jäi 10ks tunniks kerkmima.
Täna läks ahju.
No võib-olla poleks pidanud ka koguseid vähendama.
Ahjus hoidsin veidi alla aja, sest tundus üleliia.
Koorik sai kõva ja krõbe.
Leib ise on selline..
ei jäta mulle erilist muljet.
Nii et vaevalt ise uuesti teen.
Kuigi muidu värsked pehmed Itaalia (valged) leivad
on ju väga maitsvad
Sõin seda võiga.
Ja Abikaasa sõi ka. Ei ole jah traditsioonilise leiva maitsega
eestlase jaoks.
Kursusel oli meil ka koht, kuhu saime pildid leibadest üles laadida ja teiste pilte kommenteerida ja küsida küsimusi.
Ise olen väga rahul ja jätkan kodumaa leiva küpsetamisega.
Ja ilusai munadepühi!
Täna on see õige päev munade värvmiseks.
Täna on Ülestõusmispüha ehk rõõmu püha.
Värvisime mõlemad
kaks muna.
Ja panime kasemahla jooksma.
Esialgu tahtsime vooliku otse pana, aga see ei õnnestunud.
Hakkas alt jooksma.
Ja kuna hetkel pole päris nii, et
lähed poodi ja ostad vajaliku asja.
Siis leiutasime.
Järgmine kevad valmistuma varem.
Meil on kaks sellist jämedamat kaske.
tegelikult on vaher ka. Aga minu
jaoks on vahtramahl liiga magus.
No comments:
Post a Comment