Mul on armas ja vahva ema, kes on meile alati ise piparkoogitaigent teinud. Kui ta seda juba teeb, siis ikka rohkem. Tavaliselt on meil selleks üks suur kauss, nii et kokku tuleb umbes 8kg taigent (aga meil on ka suur pere, samuti jagame seda lähedastele). Möödunud laupäeval tegime selle hooaja esimese taigna.
Retsepti kirjutan poole väiksemate kogustega (ehk kokku umbes 4kg) ja aeg-ajalt ema ikka kohendab seda või teeb nii nagu parasjagu tuju on ;)
Osa I
Siirupi valmistamiseks pruunista 300g suhkrut ühtlaselt vedelaks. Ei tasu ära ehmuda, mida pruunim, seda tumedam tuleb taigen.
Lisa 0,5 liitrit keedetud vett (viimane pilt), soovitavalt ära tee seda suitsuanduri all.
Pott uuesti pliidile, lase keema tõusta ja lisa veel 800-1000g suhkrut (eelviimane pilt).
Osa II.
Maitseainete lisamine. Tänapäeval saab enam-vähem kõike juba poest, aga me omal ajal peenestasime neid vana kohviveskiga.
Lisa 3tl nelki, 1,5tl kardemoni, 1tl ingverit, 3tl kaneeli, u 1tl kuivatatud ja purustatud apelsinikoori (eelviimane pilt).
Seda ja kuumuta.
Osa III
Lisa 500g margariini. Muidugi oleks hea seda ka võiga teha, aga jahm. Meil retseptis EVe või HEA margariin. See jahutab siirupi veidi maha.
Kalla siirup kaussi ümber.
Lisa veidi jahu ja seejärel 300g hapukoort.
Osa IV
Järgmiseks lisa 6 muna (esialgu oli 6 munakollast, aga hetkel paneb ema terved munad ja vahel mõne munakollase lisaks - näiteks suurele kogusele pani vist 8-9 tervet muna ja 2-3 munakollast).
Lisa 2kg jahu sisse 4tl soodat ja 2tl sidrunhapet. Sega jahu taignasse.
Sõtku kuni taigen on valmis.
Lase taignal seista vähemalt üks ööpäev ning küpseta seejärel suuri ja väikseid piparkooke.
Retsept vanast retseptiraamatust.
Retsept ka skännitult olemas, kui kellelgi soovi.
Ma ise olen ka mitmel hooajal seda taigent teinud, aga nagu arvata võib, siis ema omale ei tule veel ligilähedastki. Aga ehk 20 aasta pärast?
1 comment:
[…] jõudsin ikka kodukanti ka, aga läksin üsna ruttu magama. Piparkoogitaignast ma juba kirjutasin. Pühapäevahommik oli aga üsna varjane, sest tegemisi oli palju ning tahtsin enne pimedat […]
Post a Comment